Signaler från Zonen #22 – Do the Robot


robot-1Så var det dags! Zonsändaren är uppmonterad vid det kungliga slottet i Stockholm och hela Ligan är församlad runt mikrofonen. Jajamen, det är dags för avsnitt 22 av Signaler från Zonen – och den här gången snackar vi robotar i en fullmatad podcasttimme.

Förutom spaningar mot rollspelsvärlden och en titt in i den dammiga ateljén pratar vi robotar i vetenskapsvärlden, populärkultur och inte minst rollspel. Dessutom har vi läst en del på Wikipedia. Skälet till temat är naturligtvis kommande Mutant År Noll: Maskinarium som snart gör debut på en kickstarterplattform nära dig.

Som vanligt uppskattar vi alla kommentarer, både ris och ros (men mest ros) – så skriv av er i kommentarsfältet här nedan!

Kommentarer

  Jens Alm skriver:

  Vad hände med #21?

  Nils skriver:

  Oops…

  Karl skriver:

  GUDARS SKYMNING vad jag blev sugen på Maskinarium och lite robotångest! Härligt! När ungefär kan vi vänta oss kickstartern?

  Martin skriver:

  Spännande avsnitt!

  Tankeexperimentet Chinese room av Searle är ju en av de tydligaste exemplen på tillkortakommandet av Turing-testet i min mening, bara för att vi tror att något har självuppfattning betyder det inte att det har det. Ett självklart exempel är naturfenomen och äldre religiösa tolkningar. Åska behöver inte vara resultatet av Tor.

  Kan för övrigt rekommendera Shadows of the Mind av Roger Penrose som är en kritik mot att vi kan åstadkomma stark AI (d.v.s. den som är självmedveten). Det är ju så klart spekulationer, men han har några intressanta argument. Han pratar också om att Moores lag aldrig kan lösa problemet då det finns fysiska begränsingar, det skulle krävas kvantdatorer.

  Kan rekommendera att spana in ”mikro-mmorpg:t” Space Station 13 där en av spelarna rollspelar en AI och måste följa robotlagarna, eller de lagar som folk smyger in i systemet. En gång såg jag en Let’s Play på YouTube där den som spelade AI:n fick ett till direktiv att syre var farligt för människor, helt sonika tömde spelaren allt syre på rymdstationen och halva stationen kvävdes. 🙂

  Gillar ”byggsats” idéen och att ni vill ha existentiella teman, mer ååååångest! Och på tal om alla skulle spela robotar så vill jag citera Motoko från Ghost in the Shell (1995):

  ”If we all reacted the same way, we’d be predictable, and there’s always more than one way to view a situation. What’s true for the group is also true for the individual. It’s simple: overspecialize, and you breed in weakness. It’s slow death.”

  Daniel skriver:

  Tyska och Thai?

  Robert skriver:

  Ni glömde V’ger i Star Trek…

  Nils L skriver:

  Jag tror det är franska och finska.

  Vad heter den humoristiska låten om hur robotarna tagit över världen och vilka har gjort den?

  Tack för ännu ett mycket bra podavsnitt!

  Bob skriver:

  Det är Flight of the Concords so gjort robbotlåten. Den heter typ The human are dead.

  Nils L skriver:

  Tack Bob!

  Då design i DDR nämndes i podden så kan jag tipsa om fotografen Christopher Herwigs bilder på sovjetiska busshållplatser. Då de inte ansågs vara politiskt viktiga så gavs mycket friare tyglar arkitektonisk än andra samhällsinstallationer. Ett urval finns på Youtube:
  https://youtu.be/XeiovlFeA44

  Bob skriver:

  Mycket bra avsnitt! jag tycker överlag att poden blir bättre och bättre för varje avsnitt.
  Kan ni inte trycka upp Vandraren och Skogen T-shirts? Jag skulle köpa en.

  Gråskägg skriver:

  Polska och italienska!

  Kalle Fridholm skriver:

  Översättning till tyska och finska?

  Bra avsnitt, härliga val av musik och mycket gött om robotar 🙂

  Gustav Jernberg skriver:

  Härligt med robotar! Har precis börjat lyssna på SFZ och tycker de avsnitt jag hittills hört är myshärliga att lyssna på. Lyssnar mest i bilen mellan Uppsala och Norrtälje och har konstaterat att jag måste köra långsammare för stt hinna med ett helt avsnitt åt vardera håll… Gällande språk tror jag på tyska och ryska. Ingen aning om rollspel är stort där men det spelet skulle se ballt ut skrivet i kyrilliska alfabetet.

Kommentarer avstängda

Din varukorg

Summa
Kronor
Frakt och rabattkoder läggs till i kassan