Signaler från Zonen #20 – Zonsommardrömmar


sfz1400Det är en härligt blöt svensk sommar i full fart, men tror ni att Ligan ligger på latsidan för det? Ånej, vi packade ihop parasollerna och anmälde oss för podcasttjänstgöring ännu en gång. Den tjugonde i ordningen. Efter bakgrundsljudgate i förra avsnittet har vi släpat sändaren till Kostas balkong på söder (bara för att upptäcka att flygplanen går rakt över den här delen av söder…).

Den här gången pratar vi om den mycket tragiska och sorgliga nyheten om Anders Lekberg innan vi fortsätter med våra vanliga segment och rapporterar från ateljén och lovebombar nördfenomen. Avsnittets tema är lite luddigt den här gången, något med sommar tror vi, men det är inte helt klart. Hur som helst pratas det sommarspel, podcasts och så några små sidospår ut i okända sankmarker.

Som vanligt är alla kommentarer och frågor välkomna!

 

Kommentarer

  Jens Go Game skriver:

  Härligt avsnitt. För att önska vad ni ska podda om i framtiden är egentligen mer av ”i ateljen”. Mindre att ni förbereder er och mest kör. Jag lysnar på er för att ni producerar världens bästa rollspel. Då vill jag höra ännu mer kring hur ni tänker kring era produkter. Kanske att ni sätter upp miken på speltest eller möten där ni diskuterar vad ni ska göra med era produkter.

  Erik skriver:

  Jag har inte direkt störts av bakgrundsljud, och förra avsnittet som ni fortfarande ber om ursäkt för hade jag personligen inte några problem med även fast mitt interna ljudfilter är väldigt dåligt nuförtiden. Då har jag haft mer bekymmer när det varit mer prat än musik i bakgrunden. Jag ser hellre att ni håller ungefär samma schema istället för någon slags mardröm i logisitk som resulterar att ni samlas en gång om året i någon steril bunker för att spela in. Men som sagt jag har inte haft några direkta problem och kanske hör till minioriteten när det gäller det.

  Längden tycket jag är helt okej, absolut inte kortare. Jag har dock ett jobb som låter mig lyssna ganska mycket på dagarna och jag behandlar dom poddar jag lyssnar till som ljudböcker, man får pausa ibland och fortsätta senare. Eftersom ni har ganska tydliga brott mellan segmenten så är det även ganska enkelt för mig att pausa och fortsätta senare utan att man behöver oroa sig för vad ni nyss sa. Jag tycker också det är roligt att ni har gäster ibland, vad än dom sysslar med.

  En väldigt bra sak med eran pod är att man får regelbundna uppdateringar om vad ni sysslar med, och även ofta nog vad andra utgivare gör. Att jag hittade er var mest en slump, jag såg Mutant på hyllan och Google ledde mig hit. Att jag nu äger ganska många av era produkter vill jag påstå mestadels är på grund av eran pod och även eran blogg. Att få information om svenska rollspel utan att vara aktiv på något forum blir ibland som att läsa en text där du bara får varannat ord. Ibland tror jag att eftersom hobbyn är så pass liten så måste du ha en ganska bra grundkunskap för att få veta mer men där har ni gjort ett jättebra jobb. En ska ni borde göra är att tvinga era gäster att låta oss veta var man kan hitta deras produkter åtminstone två gånger under sändningen. Om jag lyssnar när ni pratar med Peter Bergting på morgonen så underlättar det mycket om jag vill spendera pengar senare på kvällen när jag kommit hem om jag vet var jag ska börja leta. Än en gång så misstänker jag att många utgår från att dom som lyssnar redan vet det mesta och ibland är nog folk för blygsamma och tänker inte på att det är en chans att få göra lite reklam till oss oinvigda.

  Länkar här när ni lägger upp ett nytt avsnitt vore trevligt men jag förstår även att man bara har så många timmar på en dag och därför vore det trevligt om ni att hjälpa en att hitta till starten under själva avsnittet. Trots allt så är det ofta så att man kan inte kolla upp vad ni pratar om just medans man lyssnar.

  För att summera och avsluta; Jag tar hellre lite sämre ljud än färre avsnitt, jag tycker erat nuvarande format är ganska välbalanserat och ni ligger i en egen klass när det gäller att informera om era produkter.

  Yrvi skriver:

  Hej! Jag tycker ni ska fortsätta med kring en timmes ganska opreppat snack ganska ofta. …men jag stöder även om ni vill göra det mer sällan för att kunna lägga mer krut på det. Vill egentligen bara passa på att bomba er med kärlek och pepp. Ni är bäst!

  Krönikören skriver:

  +1 till Jens Go Game. Men för min del är det ok om ni förbereder er! Gissar det kan bli en del klippningsarbete annars… 🙂

  Jens Go Game skriver:

  För övrigt förstår jag Nils med att långa kampanjer inte fungerar. Det är det jag gillar med ÅrNoll och GenLab alfa. Kampanjer anser jag inte bli bra om de är längre.

  Tomas skriver:

  Tack för synpunkter och feedback! 🙂

  Henke skriver:

  Jag hoppas verkligen inte ni ändrar utgivningstakten (och siktar på ”kvalitet före kvantitet”). Personligen är jag helt oförstående till de som klagar. Visst kan vissa avsnitt vara lite bullriga, men det här är inblick ni förser oss med helt utan kostnad och med en fascinerande regelbundenhet.

  Tycker 1 timmesavsnitt är rätt lagom även om 1,5 timme funkar bra också. Som nämnt ovan så har även jag efterfrågat mer av era egna tankar kring era regelsystem och settings. Mer om varför ni gör det ni gör. Gärna lite actual play från era speltester också.

  Vill även tacka för omnämnandet av Spelledarens pod. Precis som Tomas misstänkte så går jag loss rätt rejält med saxen på varje avsnitt för att slippa trams, krasande chipspåsar och annat missljud vilket gör att 1 timmes podcast från början ofta är 4-5 timmars råmaterial.

  Jens Go Game skriver:

  Jag gillar din Pod också. Den ger mig mycket insperation även om det är långt kvar tills vår grupp är klara med År0.

  Daniel skriver:

  Jag tycker inte bakgrundsljuden varit störande, utan tvärtom gillar jag när ni snackar loss lite uppsluppet. Mitt favoritavsnitt var ni var i stugan 🙂
  Visst får ni väl förbereda er mer, men tycker att poddarna är en chans till inblick i er ”huvudsyssla” produktion av rollspel.
  Håll ambitionen på en görbar nivå.
  Temaavsnitt tycker jag också har funkat bra, där har ni ju ofta redan en del tankar tänkta 🙂

  talgboll skriver:

  Visst, ni gör ju även podd för att det är kul och för att kränga spel men det ger ju inte direkt någon påvisbar koppling till profit – chilla därför och gör er grej. Ni bjuder liksom på den här underhållningen som är både lyssningsvärd, intressant och lärorik.

  Här är mina två cent. Viktigast är utgivningstakten och den är bra nu. Precis som med utgivningar är det bra för att hålla intresse uppe. Längden för mig spelar ingen roll. Ju mer desto bättre. Jag gillar era befintliga avsnitt. Jag lyssnar för att få reda på vad som händer hos andra i branschen som för er. Lovebombing och andra tips är också jävligt kul.

  Som jag varit inne på tidigare och som ni sagt att ni kanske skulle prova är lite mer recensionsliknande grejer. Att ni kollar närmre på saker (behöver inte bara vara rollspel, kan vara genrer, temata, andra relaterande populärkulturella saker som böcker, serier, TV, film etc). Det hade funkat för mig av flera anledningar. Jag får höra talas om nya och gamla grejer (behöver inte alls vara nya saker – en genomgång av de bästa rollspelen, böckerna, filmerna etc som givits ut är lika intressant som direkt från tryckeriet). Jag fattar att det är omöjligt att kritisera konkurrenter, särskilt eftersom branschen är liten och ni har relationer till många av dem men jag tänker mig inte bedömningar så utan mer preferenser. Ni i Ligan tycker ju inte likadant. Någon gillar något, någon annan något annat. Ja, flavour, Nisse. Och oftast gillar man ju alltid något i en grej. Jag gillar att höra olika åsikter och se olika perspektiv. Gärna analys men behöver inte vara så djupt eller förberett och det funkar med saker jag inte diggar. Hade tex. tycket det varit fett med D&D eller OSR även om jag aldrig skulle varken spela eller köpa. Det är alltså lika kul att höra hur ni tänker som rollspelskonstruktörer kring spelmakande som det är att höra åsikter som spelare/SL.

  Ljudet har för mig alltid funkat. Störs inte ett skit. Det är kul att podden är mänsklig. Ni har inga ambitioner om perfekt radioambition och inte vi som lyssnar heller. Ni blir människor och inte kyliga rollspelsproducenter. Ni blir vanliga och det betyder mycket för oss konsumenter. Vi lär känna er, kan påverka utveckling och avståndet krymper.

  Kör på. Ni är grymma.

  Henke skriver:

  En grej till… För mig är det viktigt att det är fokus på rollspel även om små instick med annat är ok. Vore väldigt beklagligt att gå ifrån den nischen…

  Victor Strömberg skriver:

  Ni gör ju såklart som ni vill, men jag gillar faktiskt när ni spelar in på puben, med bakgrundmusik och glasklirr. Visst, ur professionell podcast synvinkel är det kanske inget vidare, men jag lyssnar inte på Signaler Från Zonen för någon sorts ”show” eller liknande. Jag lyssnar för att jag är intresserad av att veta vad som rör sig i tankarna på er, för att se bakom kulisserna lite grann och få höra hur ni tänker om nuvarande och kommande produkter. Jag tycker om bakgrundssorlet för det får mig att känna mig som en i gänget, som att vi alla är Fria Ligister och sitter där på puben med er om drömmer om det som varit och ser fram mot det som kommer. Vad gäller ämnesval tycker jag att ni har hittat helt rätt redan, dvs fokuset ligger på rollspel, men att diskussionen om olika rollspel leder in på tangentiella ämnen och nostalgiska minnen. Personliga berättelser bidrar bara till att ni känns mindre som ett företag och mer som likasinnade rollspelare som vi kan lära känna och lita på. Creds förresten för allt material som ni producerar och den regelbundna utgivingstakten. Otroligt imponerad över hur många olika projekt ni lyckas ha i luften samtidigt. Fortsätt göra det ni gör, helt enkelt!

  Johan Ekberg skriver:

  Jag tycker Signaler Från Zonen funkar alldeles utmärkt i sin nuvarande form. Samtidigt så såg jag fram emot programmet mer när det sändes mer sällan, det var som en stor och rolig händelse när det kom ett nytt avsnitt. Det fanns alltid en massa nytt att berätta och diskutera från er sida kring vad som hänt i rollspelsvärlden och i ateljén, medan det numera känns som ni ofta säger ”Det har inte hunnit hända så mycket sedan sist”. Just den biten känns alltså lite mer avslagen och mindre engagerande än tidigare. Även i övrigt undrar jag om ni verkligen har intressanta ämnen så det räcker för utgivning varannan vecka, i längden? Ett lite längre program var fjärde vecka skulle kunna ge podden ett lyft tror jag, särskilt om ni var mer förberedda och hade tydliga teman med gäster och så.

  Andreas Davour skriver:

  Hmm. Jag försökte posta här igår, men det verkar inte ha dykt upp nåt än. Är nåt kajko med kommentarsystemet?

  Andreas Davour skriver:

  Fast det där dök ju upp. Skumt.

  Sven skriver:

  Fantastiskt!!

  MÅ0 har världen nästa bästa regelsystem!

  http://www.ennie-awards.com/blog/congratulations-to-all-the-2015-ennie-award-winners/

  Nu är det bekräftat bättre än minecraft!

  Stort grattis!!

  Andreas Davour skriver:

  Ujuj! Mycket smickrande att bli lovebombad! Tack Nisse. Gårdagens värld, idag igen (https://annien.wordpress.com/category/gardagens-varld-idag-igen/) är kul att göra, och det är ju roligt att andra också uppskattar vårt småpratande om geeky grejer. Det filas nu på nästa avsnitt.

  Vad gäller Signaler från Zonen så tycker jag ert format är väldigt trevligt och både lagom långt och lagom frekvens. Jag tycker ljudkvaliteten varit helt ok i alla fall utom ljust #19 som var lite för mycket bakgrundsljud. Innan dess tycker jag det varit helt ok.

  Ska man prata om förslag på vad ni kan ta er an så är väl mer specialavsnitt med fokus på ett tema, som när ni pratade om postapokalyps. Att höra om hur ni själva spelat skräck, space opera, eller någon annan genre eller tema skulle kunna vara kul.

  När det gäller Fönstret mot Rollspelsvärlden så gillar jag att ni pratar lite om vad som är på gång, eftersom att ni pratar om vad som händer i Sverige. Det är nåt jag inte har så bra koll på själv. Internationella nyheter är ju stort och vete 17 om man kan hålla täckning på utan att lägga massor med tid på det. Jag noterar till exempel att ni inte nämnde nåt om de senaste nyheterna om Chaosium i det här senaste avsnittet, men å andra sidan är ju Anders Lekberg så mycket mer relevant för svensk spelhobby än vad Greg och kompisar har för sig i Kalifornien!

  Vill ni föresten snacka OSR någon gång, vilket ni ju antytt att ni kanske skulle göra men inte har så bra koll på, så hör av er. Jag har varit mitt i smeten sedan det exploderade, även om jag inte bloggar så ofta numera.

  Jonas skriver:

  Ni snackade podcasts och ni nämnde Radiolab och Serial. Då vill jag passa på att tipsa om 99% Invisible, Benjamen Walker’s Theory of Everything, och serien Människan & Maskinen, Kunskapens Träd, Myter & Mysterier. Inte för att de har något som helst med rollspel att göra utan för att jag tror att de kan vara inspirerande.

  Erik Sundberg skriver:

  I kategorin rekommendera en pod så kan jag tipsa om Writing Excuses (http://www.writingexcuses.com/). Det är fyra författare, framgångsrika i sina genrer, som snackar om att skriva böcker. Även om man aldrig kommer längre i skrivande än dagdrömmar så är det fantastiskt givande i hur man kan se på historier och historieberättande. Lite annorlunda format än andra amerikanska poddar också, 15-20 minuter en gång i veckan. Och så är de nördar, inte så förvånande kanske då deras genrer är fantasy, skräck och SF.

  Karl skriver:

  Jag gillar er podd och har inga som helst problem med mindre bakgrundsljud. Det ger mer atmosfär med passerande flygplan än om ni hade suttit helt ljudisolerade och snackat.
  Håll er till en timma och en tätare utgivningstakt än att satsa på ”kvalitet” (det tycker jag att ni har nog av så att det räcker!)

  En sak jag gärna skulle se (eller höra) mer av är gäster – andra i rollspelsvärlden som kan bidra med åsikter, minnen och tips!

  Ferdinand skriver:

  En idé på temat gäster skulle kunna vara att bjuda in litet gamla rävar som gäster som kan berätta storyn kring en gammal produkt, litet som introt till År Noll av Michael Petersén eller när Erik Granström berättade om tillkomsten av de gamla Konfluxäventyren/Trakorien. Kanske börja med någon från Järnringen som berättar om bakgrunden till MUA eller Coriolis, eller Anders Fager och Spindelkonungens Pyramid, eller varför inte Anders Blixt om Äventyrsspels uppgång och fall… Instämmer för övrigt med tidigare skribenter i fråga om innehåll och längd, gillar formatet som det är idag!

  Jörn Joghans skriver:

  Jag tycker att längden och nivån på ’Signaler’ är utmärkt. Jag störs inte heller av att det är stimmigt i bakgrunden. Däremot tycker jag att ni ska sluta med musikavbrotten. Musiken tillför inget av värde till podden, utan blir mest ett irritationsmoment som jag aktivt måste skippa förbi.

  Jonas skriver:

  Tack för en bra podd! Jag skulle önska att ni gick mer på djupet i själva rollspelandet. Det vore svinspännande att höra er diskutera rollspel på samma sätt som de gör i Pod-Con, dvs. ur ett spelarperspektiv.

  Karl Larsson skriver:

  Denne podcasten kommer akkurat passe ofte og har akkurat det rette innholdet. Mest RPG, men med litt annet også. Jeg liker spesielt godt ”i ateljen”. Hadde det ikke vært for lærdommen herfra, og inspirasjonen den gav, hadde jeg aldri klart å skrive ferdig mitt eget spill.

  kloptok skriver:

  Diggar er pod och lyssnar allra mest för att få höra vad som är på gång med era spel. Det är kul när ni kommenterar övriga rollspel i Sverige, men där har jag personligen ändå rätt bra koll ändå.

  Några tankar:
  – Hellre kvantitet än kvalitet, eller ja, det ska ju inte vara skräp så klart men jag tycker en hyfsat frekvent och regelbunden utgivningstakt är viktig.
  – Gärna kommentarer och tankar kring andra rollspel som ni spelat, läst och/eller inspirerats av. Det behöver inte alls vara nytt, utan får tvärtom gärna vara klassiska grejer. Det här kan man också lätt göra temaavsnitt av, typ ”Ligan snackar indiespel”, eller ”Ligan snackar Cthulhu” eller så. Ni måste inte alla gilla det ni snackar om.
  – Någon nämnde ovan att det är svårt att vara kritisk till svenska spel, och det kan jag verkligen förstå. Bättre då att ni håller tyckandet till andra spel där ni inte behöver hållas tillbaka av personliga relationer eller ”be om ursäkt” för era åsikter.
  – Jag tycker det är viktigt att rollspel är huvudfokus men ni får gärna göra avstickare till andra medier (film, böcker, serier etc.) om det är något som inspirerat till skrivandet av era spel eller något ni spelat någon gång.
  – Nyhetssegmentet känns lite fattigt emellanåt. Det är ett bra segment men kräver nog att ni gör lite mer research innan emellanåt så det inte blir massa dödtid som går åt till att kolla om någon kommer på något. Jag skulle gärna se att ni förberett det lite mer om möjligt och kör det mer som en ”nyhetsuppläsning”. Går bra att helt sonika hoppa över om ni inte upplever att något viktigt skett sedan sist.

  Tack annars för en trevlig pod!

  Nils skriver:

  Bra tankar! Angående nyhetsdelen så har du helt rätt vi brukar köra det lite väl improviserat. Det går ju väldigt lätt att styra upp så det är något vi kan skärpa till med en ganska minimal ansträngning.

  Gillar idéen om temasnack om klassiska rollspelsgrejer som Cthulhu, det borde vi nog kunna få till.

  talgboll skriver:

  Hållit mig länge nu och fortfarande har ingen kommenterat att Nisse kallade avsnittet 20 för det första tvåsiffriga avsnittet. Han är inte er revisor va?

  Nils skriver:

  Haha, så går det när man redaktörar sig själv. De där introsnacken måste alltid sitta på sekunden än så när man väl fått till timingen ska det mycket till att man gör om det. Fast det är bara en dålig ursäkt hehe.

  talgboll skriver:

  Haha se stickan i andras ögon etc. Gött att ha dig tillbaka. Det var snudd på katastrof förra avsnittet när du var borta.

  kloptok skriver:

  Hur lång tid brukar det ta innan kommentarer granskas? Skrev en längre kommentar igår men den verkar inte ha gått igenom än.

  Nils skriver:

  Det ska gå rakt igenom! Men i ditt fall verkar det som att WordPress tyckte att din kommentar var riskabel så den låg i godkännandeboxen hehe. Nu är den uppe iaf.

  BJörn skriver:

  Tack för en grym pod! Jag gillar längden på avsnitten man kan tänka mig lite längre och mer på djupet då det ibland känns som att ni har mer att säga om vissa ämnen.

  Gillar att ni tipsade om andra poddar men det vore grymt om man kunde få länkar till dem så man slapp pausa lyssnandet och googla (något som dessutom är lite bökigt när man går på Coop och handlar, ni är min veckohandlingspod:).

  En pod med folk som spelar rollspel som jag själv är helt fast i är ”Tabletop adventures” som kanske kan vara något att testa för den intresserade. De kör Fiasco när inte alla kan vara med och D&D annars.
  http://www.gametrailers.com/shows/tabletop-adventures

  Jag lyssnar på poden (itunes) men den som vill kan kolla på filmerna ovan.

Kommentarer avstängda

Din varukorg

Summa
Kronor
Frakt och rabattkoder läggs till i kassan