Spelet om Morwhayle – regelsystemet


Vi har fått lite frågor om regelsystemet i Spelet om Morwhayle, så jag tänkte passa på att berätta lite här. Spelet har ett helt eget och nytt system, som är gjort för att vara enkelt och snabbt och underlätta berättande.

Din rollperson i spelet, som kallas din Hjälte, har ett antal färdigheter (oftast tolv, men magiker har tretton). Din kompetens i färdigheten mäts i en tärningsvalör – från T4 om du är riktigt dålig till T12 om du är en sann mästare. När du utför en handling rullar du din färdighetstärning mot en motståndares tärning. Högst slag vinner! (Även fasta motstånd ges ett tärningsvärde.) Om du vinner slaget lyckas din handling, och du får välja vilken effekt du vill uppnå ur en lista som är unik för varje färdighet.

Men det är bara basen. Utöver färdigheten kan du använda så kallade resurser för att stärka ditt slag. Resurser kan vara personliga egenskaper (t ex Stark, Klok eller Modig), vapen och andra redskap, omgivningens egenskaper, hjälp från vänner eller fiendens hinder och skador. Varje resurs du använder ger dig en extra tärning, av någon valör. När du slår ditt slag räknas enbart din högsta tärning.

Med många tärningar ökar du alltså chansen att slå högt. Men det finns en risk med att använda många resurser – om en eller flera tärningar visar etta drabbas du av en komplikation: du drabbas av någon negativ sidoeffekt (oavsett om du lyckades eller misslyckades med handlingen).

Sen finns det mycket mer trix, men detta är den grundmekaniken.

Vi har också satsat stort på att göra layouten så pedagogisk som möjligt. Regeltexten flödar inte sida upp och sida ner – i stället är varje regelavsnitt placerat på en egen sida, oftast med en illustrerande bild till. Vissa längre regelavsnitt får ett helt uppslag. På så sätt hoppas vi att det ska vara mycket enkelt att navigera i boken. Inom kort lägger vi upp några färdiga uppslag att kika på.

Du har väl inte glömt att förbeställa spelet i vår webbshop?

 

Kommentarer

  marcus skriver:

  Va bra med en box och reglerna verkar bra det ändas som fattas nu är ett äventyr typ ärans väg som släpptes till drakar och demoner

  Tomas skriver:

  Det finns redan! I boxen medföljer en äventyrsbok på cirka 100 sidor, som innehåller tre kompletta fullängdsäventyr: ”Dödens blå flammor”, ”Dimöns härskare” och ”Vindens mörka skugga”. Fler äventyr kommer senare, men dessa tre räcker gott och väl för att spela en kortare kampanj.

  Marcus skriver:

  Härligt

  henrik.bergendahl@gmail.com skriver:

  Köpte ett ex att lägga på hyllan tills den dagen grabben blir tillräckligt gammal. Även om det står ”ett rollspel för alla åldrar” så kanske han bör vara lite äldre än 6½ månad? 🙂

  Tomas skriver:

  Hehe, rollspelsuppfostran börjar tidigt. 🙂

  Men – jag vill understryka att Spelet om Morwhayle inte är bara för barn. De tre äventyren som medföljer har mörka teman och är definitivt utmanande även för vuxna spelare!

  Björn skriver:

  Vilken ålder tänker ni er att Spelet om Morwhayle är lämpligt från? Jag ser att böckerna rekommenderas från 9–12 år(?), gäller detsamma rollspelet?

  Tomas skriver:

  Nja, man kan definitivt spela spelet i den åldern, men det funkar utmärkt även för oss som är betydligt äldre än 12 år. 🙂

  Spelets visuella stil är lite ”ungdomsäventyr”, men det är definitivt inget spel bara för barn. Ska man jämföra med något annat spel som ligger nära i stil och typen av äventyr skulle jag säga svarta boxen av gamla DoD.

  Klaatu skriver:

  Har ni gjort en fristående fortsättning på det klassiska Drakar och Demoner-äventyret Dimön? Byn Utkante från äventyret dök ju mycket överraskande upp i Trudvang-äventyret Galtevår. 🙂

  Tomas skriver:

  Inte en direkt fortsättning kanske, men helt klart i samma anda! 🙂

  Johan skriver:

  Hej, verkar perfekt för även för barn, ska nog köpa. Har inte hunnit läsa så noga, men det är inget problem att rulla egna karaktärer ? Antar att man bara kan skapa sina egna tomma blad för det ?

  Tomas skriver:

  Hej!

  Man skapar sina Hjältar utifrån de Hjälteblad med arketyper som finns i boxen. Vi kommer även att släppa helt tomma Hjälteblad om man vill skapa sin egen arketyp helt från scratch, men då måste man hitta på sin specialförmåga också. 🙂

  Hannes Wegelius skriver:

  Hej! Det här verkar riktigt bra och jag ska nog köpa det. Men jag undrar om man behöver vara sex personer som spelar eller om det räcker med kanske fyra?

  Tomas skriver:

  Det går utmärkt att spela med färre spelare – så få som två fungerar, skulle säga att 4-5 (inklusive häxmästaren) är optimalt.

Kommentarer avstängda

Din varukorg

Summa
Kronor
Frakt och rabattkoder läggs till i kassan