Berget har talat


Hösten 2009 blev Tomas kontaktad av Mattias Lilja på Järnringen. Mattias och killarna på JFAB hade tillsammans med Erik Granström planer på att lansera ett rollspel baserat på Eriks romansvit om Trakorien och anlitade Tomas för att skapa regelsystemet. Initialt rörde det sig om en ganska enkel produkt bestående av en regeldel baserad på Tomas regelsystem, Version Noll, och en världsdel bestående av berättelser, brev och dikter nedtecknade av olika personligheter ur Erik Granströms övärld Trakorien. Men det skulle komma att växa rejält!

Under ett möte på Bistro Boheme i Stockholm med Tomas, Mattias och Thomas Johansson (Muterad Mungo) bubblade massor av nya idéer fram och det första regelutkastet skrotades nästan helt. Grunderna till ett nytt regelverk utarbetades och i januari 2010 gjordes ett första trevande speltest hemma hos Mattias Lilja. Systemet växte och bearbetades under våren och i maj 2010 började de första externa speltestarna, under ledning av Henrik Bergendahl, testa reglerna.

Under 2010 bearbetades systemet vidare, samtidigt som ett antal externa skribenter kopplades in för att författa texter till världsdelen. När Järnringen lade ner verksamheten våren 2011 ärvde Fria Ligan ett omfattande projekt, bestående av material skrivet av nära ett tjugotal skribenter. Sedan Mattias, Kosta och Nils sammanställt dessa texter till en mer enhetlig form gick produktionen till ateljén för formgivning.

Från sommaren 2011 till våren 2012 jobbades det febrilt med att skapa grafik, hitta illustratörer, rita kartor, ändra regler efter speltest och göra original på allt. Från och med januari har produkten dessutom lästs ett antal gånger av våra eminenta korrekturläsare och hela tiden har nestorn Erik haft ett faderligt vakande öga över produktionen.

I dag, nästan tre år efter starten på vårt arbete, efter otaliga nätter framför datorn, bråk med fruar och flickvänner, inställda fotbollsträningar och rollspelsmöten, avbokade middagar med mera har vi i Fria Ligan skickat Svavelvinter på tryck. Vad har allt jobb egentligen resulterat i? Jo, en bok med 352 sidor i fyrfärg, jämnt fördelade på regler och beskrivning av Erik Granströms magiska värld. För att blåsa ytterligare liv i spelvärlden har över 130 illustrationer skapats av sju olika illustratörer. Dessutom har det ritats över tio olika kartor föreställande Trakoriska riket, dess städer och inte minst kontinenten Argond.

Det är under viss utmattning vi på Fria Ligan skriver detta inlägg, men var inte oroliga. Vi har redan börjat arbeta på nya projekt. I skrivande stund ligger rollspelet Morwhayle ute på speltest. Det görs kartor och skrivs bildbeskrivningar till Svavelvinterscenariot Brushanens sista vila och Coriolisscenariot Emissarien som försvann. Dessutom fnulas det på ett nytt regelverk till Coriolis!

I år firar Svavelvinter och Trakorien, passande nog, silverbröllop (det första äventyret, Svavelvinter, kom 1987) och för oss i Fria Ligan har Eriks värld varit en stor del av vårt brinnande intresse för rollspel. Att publicera rollspelet Svavelvinter är på många sätt en barndomsdröm som blir sann.

Leverans av rollspelet Svavelvinter beräknas till den 11 juni, och så fort vi bara kan därefter kommer vi att skicka ut böckerna till alla förhandsbeställare och återförsäljare.

Vi ses i Trakorien!

Kommentarer

  Magnus Edlund skriver:

  Goda nyheter!

  Grattis och lycka till.

  Alvar L skriver:

  Underbart!

  Jag kommer att få ut hundratals timmar spelglädje ur ert verk. Tänk då på alla de tusentals personer som också kommer att spela Svavelvinter och lägg in deras speltimmar i ekvationen. Ert svett, era gräl med era respektive, era missade middagar kommer att resultera i så många sköna timmar för folket. Med det i åtanke så har ni gjort en bra uppoffring, och en givande sådan för den svenska rollspelshistorian.

  Jag tackar och bugar.

  Den 11 juni sätter jag mig i min fåtölj med fötterna i högt läge. Framför ligger Svavelvinter.

  Mithridates skriver:

  Jaaa! Den 12:e juni fyller jag år! Vilken underbar present att få Svavelvinter lagom tills dess^^

  Era uppoffringar har inte varit förgäves när man tittar på all den positiva respons ni redan har fått, och rollspelet har ju inte tryckts ännu! De nya Coriolis reglerna inväntar jag ivrigt, men jag antar att jag får förlusta mig i Trakorien ett bra tag innan jag får en ordentlig titt på dem, men stressa inte, gör så som ni har gjort med Svavelvinter, ta er tid så att det blir bra!

  Jens Go Game skriver:

  Yes!!!! Jag var verkligen påväg att lägga rollspel på hyllan. Det gick inte längre att få ihop tiden med familj och tunga regelsystem som gjorde att man behövde sitta i timmar, helst heldagar. Sen min spelgrupp har fått lira Svavelvinter i ett år nu (som stoltat speltestare med regelversion 0.7.1 tror jag) så har vi inte haft så roligt i rollspelssamanhang på säkert 10 år. Och det har minskat mina gräl med min fru 😉 Fråga: Kommer PDF nu eller sen den 12 juni?

  Tomas skriver:

  Tack för uppmuntran!

  Ska kanske tillägga att vi verkligen haft kul som tusan också – att göra rollspel tar tid och energi men är förbaskat roligt. 🙂

  @Jens: Det blir en ny PDF till alla som förbeställt, men riktigt när den kommer är inte spikat. Den PDF som tryckeriet fått är 600 MB och har en massa grafiska markeringar, så vi kan inte bara skickat ut den som den är. Vi behöver komprimera den, lägga till bokmärken, kanske internlänkar, osv. Återkommer med info!

  Petter B skriver:

  Grattis! Jag kommer med glädje att försjunka i spelet i sommar.

  Blir alltså både Svavelvinter och EM i sommar. Vete fasen när man ska hinna hamdla mat.

  Erik G skriver:

  Grattis ligister!
  Grattis mig själv också för den delen! Det har varit en lång men i stort sett smärtfri resa. Mest förundrad är jag över hur bra samarbetet har fungerat mellan alla inblandade: Järnringen, Fria ligan, förlaget Ersatz, jag själv, de många skribenterna, testspelarna och alla andra. Jag tror att de flesat uppräknade har haft nytta och glädje av de andra nästan utan friktion. Själv har jag många gånger använt kartor och bilder från spelet när jag hållit föredrag om Trakorien. Kartorna är också till stor hjälp under skrivandet.

  Roney skriver:

  Äntligen!!!!

  Grattis!!!

  Ser fram emot den faktiska produkten.

  marcus schönbeck skriver:

  Härligt grabbar väntar ivrigt.Nu är det bara konfluxsviten som fattas

  Henke skriver:

  De bästa nyheterna i ett rollspelssammanhang någonsin. Ser fantastiskt mycket fram emot slutprodukten.

  PS. Tack för omnämnandet! Hoppas på ny möjlighet till samarbete längre fram.

  Bladerunner_35 skriver:

  Fantastiskt jobb. Fantastiskt resultat. Glöm nu inte att ladda batterierna. Vi vill se mer av Fria Ligan under lång tid framöver. Då måste fruar och flickvänner få sitt. Det är ju trots allt de som bestämmer.

  Viktor skriver:

  Grattis!

  Hummelkungen skriver:

  Den 11:e fyller ju jag 30. Kanske ska önska mig detta eminenta rollspel då 🙂

  Anton skriver:

  Fantastiskt! Det här har jag och min spelgrupp gått och längtat efter länge 🙂

Kommentarer avstängda

Din varukorg

Summa
Kronor
Frakt och rabattkoder läggs till i kassan