Och nu – ett rollformulär!


Det är något särskilt med ett rollformulär. Få saker definierar ett rollspel lika mycket för spelarna. Rollformuläret är ett koncentrat av rollspelet, gränssnittet mellan regler och spelare. Rollformulär är viktiga.

Det är därför med stor spänning och viss bävan vi visar upp Christians rollformulär – eller karaktärsblad, som vi har valt att kalla det – till rollspelet Svavelvinter. Synpunkter är välkomna!

Klicka på bilderna nedan så länkas ni till en PDF på rollformuläret i fullformat.

Kommentarer

  Henke skriver:

  Kanonsnyggt, men vart är ”Livsstil” ? Det är väl inte borttaget ur reglerna hoppas jag?

  Tomas skriver:

  Nejdå, Livsstil finns kvar, men fick inte plats riktigt. Ska se om vi kan få in det.

  Henke skriver:

  Det hade ju räckt att korta ner antalet viktiga bifigurer (och skapat ett extra-ark för fler sådana om de behövs).

  Radioaktiv skriver:

  Ungefär hur snyggt som helst! 🙂

  Olav skriver:

  Det tycks mig som lite… tråkigt? Det finns inget på formuläret som signalerar ”det här är spelet som alla kommer snacka om 2012”. Alltså det är inte fult, absolut inte, och säkert väldigt funktionsdugligt, men ändå.

  Min invändning är främst att 75% av rollformuläret består av likadana rutor: en fet linje, en prickad linje, en cirkel. Därigenom hamnar rollformuläret nära ett vanligt kollegieblock. Sen stör det mig lite att att eld och sten står mot cirkelns utsida, vilket gör att rutorna hamnar längre in, medan vatten står ovanför och vind nedanför.

  Därför föreslår jag att ni funderar över om den tydliga trespalts-uppdelningen med textrutor kan brytas någon stans: skulle det kanske funka med en avlång textruta längst ned som löpte över alla spalter? Kan man förändra balansen mellan SVAVELVINTER och de dekorativa borderna, så att inte de också förstärker känslan av tredelning? Och sist men inte minst, kan inte skuggmakterna sitta i mitten av baksidan, så att de känns viktigare?

  Så tänker jag, spontant

  Tomas skriver:

  Tack för grundliga synpunkter! Synd att du finner det tråkigt. Jag håller inte med förstås, tvärtom tycker jag t ex att ”mittcirkeln” på framsidan är en kul och annorlunda lösning som visar upp spelets grundmekanik på ett bra sätt. Men smaken är ju delad!

  Förstår vad du menar med ”kollegieblockskänslan” – formuläret har många rader för text, särskilt t ex vid Erfarenheter. Delvis är det en följd av spelets regler – rollpersoner i Svavelvinter skapas främst genom text, inte siffror. Man skriver sina erfarenheter (tre från start), sin övertygelse, förbannelse, osv. I sifferväg finns bara de fyra Bloden samt nivåer i förmågorna.

  Samtidigt kan jag hålla med om att trespaltsformatet kanske borde brytas upp lite. Kanske kunde mittcirkeln expandera en aning och ”störa” ytterspalterna lite. Håller med om att texten SVAVELVINTER skulle kunna expanderas. Och vapenrutan, eller någon annan, kanske kunde dras över två spalter.
  Nåt att klura på!

  Olav skriver:

  Jag vill förtydliga att just blods-cirkeln har jag inga problem med. Om man kunde ha en marginalmulle som kramade cirkeln och fyllde ut den döda ytan i ”hörnen” tror jag den skulle suga tag i blicken ännu mer.

  Angående Erfarenheter tycker jag att det skulle hjälpa mycket om de var grupperade, för att skapa liv. Om man börjar spelet med tre, kanske de tre första ”rutorna” kan bilda ett eget kluster? Det skulle dels vara ett pedagogiskt hjälpmedel när man fyller i sitt rollformulär, dels skulle det kännas som att det hände mer på pappret.

  Vapenrutan tror jag vore en utmärkt kandidat för att dras ut lite. Spelare av rang skriver aldrig ”2h-svärd” utan ”Ulvtand – rostigt 2h-svärd från Alsterions ruiner” vilket alltid slutar med att rutan känns för liten.

  Christian skriver:

  Håller med om symetrin i cirklen. Vi får testa att flytta in orden ”eld, vatten” etc. och kolla hur det ser ut.

  Vad det gärller trespalten så är ett alternativ att lägga ”rikedom” längst ner över tre spalter. Ska klura på något sätt att bryta ”kollegieblockskännslan” ytterligare.

  Bra med konstruktiv feedback. Gärna mer!

  Petter B skriver:

  Snyggt, men jag saknar faktiskt en enkel detalj: en logo. Eller något annat tydligt grafiskt, mer än typsnitt, som kopplar formuläret till spelet.

  Henke skriver:

  En liten bagatell som jag inte vet om någon påpekat är att linjen som kopplar bild mot rutor på Sten saknas.

  Alvar L skriver:

  Ser riktigt fint ut!

  Jag kom att tänka på ”tetraedern” som har en stor roll i Trakorien. Kan man inte på något sätt få in just en sida , alltså formen triangel, på något vis i rollformuläret? Triangelrutor som man fyller i eller liknande? Ikosaeder beskriver hela världens uppbyggnad, det är 20 tetraederformer. Blir komplicerat kanske, men 20 trianglar (där varje triangel symboliserar en tetraeder) så kan man få med ”Trakoriens själ” på något vid? Alltid trevligt att få så många drag från Erik Granström som möjligt med i formuläret.

  Nu är det min känsla från barndomen som talar. Men minns ni äventyrsböckerna ”Ensamma Vargen”. Rollformuläret där hade någon hjälm i ena hörnet av rollformuläret, något vapen hängande på sidan. Blir kanske för ”barnsligt”, men det är stämningsfullt. Vad jag minns fanns väl också ett avhugget huvud på sidan 🙂 men det är kanske att ta i. Funderade på en flagga eller fana vid sidan, men det kanske vållar problem med att rollformuläret just vänder sig till ett visst land? Hur som, för retrokänslan, smycka formuläret med lite material från världen?

  Samma gäller väl rutan där man innan kunde ”teckna rollpersonens utseende. Det tar bort en bit av fantasin, men det var alltid ett trevligt moment att se hur alla hade avbildat sina karaktärer.

  Jag tycker ni gör ett underbart jobb! Kör på, kommer bli underbart att spela i Trakorien.

  Tomas skriver:

  Tack för trevligt inlägg!

  Tetraedern är på sätt och vis med – det är ju en tredimensionell figur med fyra hörn som representerar fyrtalet i skapelsen, och återspeglas i De fyra bloden i cirkeln på rollformuläret.
  En möjlighet vore kanske att ersätta cirkeln med en tetraeder ritad i två dimensioner, fyra punkter med streck emellan. Nåt att fundera på!

  Alvar L skriver:

  Tack för klargörandet gällande tetraedern. Då är jag nöjd. 🙂

  Erik G skriver:

  Jag kan hålla med dem som tycker att detta ser lite spartanskt ut men en sak som man inte ska glömma bort är att själva reglerna i övrigt kommer att vara mycket spännande utformade och illustrerade – faktiskt har jag nog aldrig sett en spelprodukt med sådana ambitioner i den vägen, så helhetsintrycket vid spel blir ändå överväldigande skulle jag tro. Har vi funderat på en spelledarskärm förresten? Bilderna kunde ju tas av de befintliga, eller är sådant obsoleta gammelmansdrömmar?

  Tomas skriver:

  Vi har funderingar på att trycka ett skyddsomslag för regelboken med tabeller och regelsammanfattning på insidan, som kan användas som SL-skärm eller läggas platt på spelbordet som referens. Får se hur det blir.

  Erik G skriver:

  Listig idé hur som helst!

  ekofest skriver:

  Bara en petitess: Brevid ”ödestyngd” står ”ödestärmningar”. Borde kanske stå ”ödestärningar”.
  Annars gillar jag den centrala placeringen av de fyra bloden, att det finns cirklar och kvadrater som verkar ha med varandra att göra. Kanske det borde vara fler sådana områden som ”sticker ut” litegrann.
  Jag tycker mycket om fältet med rubriken småsaker. det är sådana småsaker som man kan pyssla med för att fylla ut sin karaktär.

  Tor skriver:

  Tycker att karaktärsbladet är snyggt, men tycker nog att det saknas något jag med. Men vad är frågan. 🙂

  Håller med Olav i typ allt det han skrev. Som Petter B skrev, en logga kanske, men tittar man på omslaget till Svavelvinter så är det skrivet med en enkelt font, över omslagsbilden som går i blandat annat brunt, lite som karaktärsbladet fast på omslaget är texten svart medans på karaktärsbladet så går texten i brunt. Hmm…

  Vet inte vad jag tycker om blandningen av svart text ibland och brun text ibland, blir det för brunt om man bara kör med brunt? Om man behåller det svarta så tycker jag kanske att de olika nivåerna av Rikedom i så fall också skulle skrivas med svart text.

  En annan mindre grej, varför ett tomrum mellan Rykte och Skrå, samt även Ursprung och Hemort? Antingen centrera Rykte mellan Ålder och Skrå, eller fylla på med lite mer punkter på lämpliga ställen. 😉

  Måste tyvärr säga att jag inte är så glad i symbolerna för vatten, sten och vind. Elden förstår man direkt att det handlar om eld. Vattendroppen får mig ibland och tro att det handlar om eld, då jag tycker att det ser ut som tre lågor, skulle kanske kunna fixas genom att bara smalna av toppen något, eller fylla de vita utrymmena med lite svag färg, i så fall det samma med mitten av eldsymbolen, kanske bara jag som tycker så dock. 😉 Stensymbolen ska väl representera ett berg, dock måste jag tyvärr säga det första jag tänkte att det föreställde, var en näsa. Tycker tyvärr det fortfarande. Berget och fjädern har små linjer i sig, medans de andra två är mer grova, inga findetaljer, skulle man inte kunna ha mer grova symboler till alla fyra? Nu vet jag inte om det står något i böckerna som gör att elementen representeras av just de här symbolerna, annars kanske man kunde tänka sig en tornado eller vindvirvlar (eventuellt japanskaktig stil?) för vinden. För stenen kanske berget fast med ett mindre berg framför som ger någon slags skugga till det andra. Bara mina tankar i alla fall. 😉 Kanske är försent för sådana förändringar ändå. 🙂

  Alvar L nämnde en porträttruta för och teckna sin karaktär, detta är dock något jag i alla fall, röstar emot. 🙂 Mest för att det tar plats av formuläret och ofta lämnar ett tomrum.

  En spelledarskärm skulle jag också tycka vara trevligt, särskilt med en stor stämningsfylld framsida, gärna i liggande format, i hård, tjock papp. 🙂 Ett skyddsomslag kan väl vara trevligt, men är det som ett vanligt skyddsomslag som till vanliga böcker så låter det som att det kan slitas ut eller gå sönder rätt snabbt om man skulle ta av det och ha det på ett rollspelsbord. 🙂

  Nu vet jag inte om det är förtidigt och gå in på riktiga småbagateller, med tanke på eventuella ändringar av karaktärsbladet. Men i alla fall, förutom de saker som folk har nämnt tidigare så kan jag se följande småbagateller:
  * Under Burna Ägodelar är 1. i fetstil.
  * Rutan runt Rikedom är mindre på höjden samt även nedsänkt i förhållande till Småsaker rutan, vilket också leder till att rubriken Rikedom hamnar under rubriken Småsaker höjdmässigt. (Eller om det är tvärtom och Småsakerrutan är för hög istället.)
  * Det understa, tjocka strecket i rutan Förmågor är svart istället för brunt på vänstersida, cirka 2 cm.
  * Sedan är det en del skiljelinjer, både vanliga och streckade, som antingen är minimalt för långa och eller för korta, så att de antingen går minimalt utanför kanten eller inte når fram till kanten, men det är kanske lite väl petigt. 😉

  Tor

  Tomas skriver:

  Tack för grundliga synpunkter! Vi läser och överväger.

  Vad det gäller SL-skärm: Det förekommer inga hemliga slag av SL i spelet, vilket minskar behovet av skärm. Spelar man karaktärsdrivet finns det heller inte så mycket hemlig information som måste döljas. Därför har vi inga storstilade planer på en SL-skärm, utan funderar i stället på lösningen med ett skyddsomslag som innehåller tabeller och regelsammanfattning på insidan. Det skulle kunna tas av och ställas eller läggas platt på spelbordet.
  Men vi har inte bestämt oss ännu – åsikterna går isär 🙂 – och dyker det upp många önskemål om en mer klassisk SL-skärm så ska vi självfallet överväga det!

  Magnus Edlund skriver:

  Kommer ni lägga upp ett svartvitt formulär, utan bakgrund etc, anpassat för billig utskrift?

  Tomas skriver:

  Japp, så kommer det att bli! Formuläret som visas här kommer att tryckas i boken och finnas för färgutskrift, men vi kommer att göra en PDF för svartvit utskrift utan den tonade bakgrunden också.

  Peter skriver:

  Kanske en löjlig nitpick, men ser inte de fyra elementen-symbolen ut lite som en swastika?

  Annars väntar jag på spänning på ett svart vitt, gärna mer spartanskt formulär. Brukar själv inte använda de ”lyxiga” versionera.

  Jag tycker att den allmänna dispositionen känns logisk och funktionell. Sedan är inte cirkeln i mitten (oavsett ev. swastiskasymbol) någon ”sell” för mig – det känns gjort, av t.ex. Nephilim, men å andra sidan logiskt i sammanhanget med tanke på hur det fungerar med de fyra elmenten

  Peter skriver:

  För att vara lite mer konstruktiv: Vad jag tror hade varit snyggt hade varit raka streck mellan de fyra elementen så att det bildar en på kant ställd fyrkant (som kortsymbolen ruter alltså).

  De fyra blodens symboler får också gärna vara lite mer stiliserade – särskilt vattendroppen som ser ut som om man försöker få den att se tredimensionell ut – bättre isf med en platt silhuett tycker jag!

  Mina egna tankar i all enkelhet – och överlag tycker jag det ser snygg och funkis ut

  Tomas skriver:

  Tack för feedback. Har inte gjort kopplingen med swastika själv, men om fler gör den kopplingen är det ju något att fundera på.
  Intressant detta med hur ”spartanskt” ett formulär ska vara. Vissa verkar föredra ett mer sparsmakat formulär, andra att man öser på mer grafiska element. Vi får se var vi landar. 🙂

  Peter skriver:

  Som jag skrev till Henke nedan – det är nog mest en onödig nitpick. Se som sagt var om det är någon annan som reagerar!

  Ang. spartanskt formulär så räcker det alldeles utmärkt om ni har en vit easy to print version

  Henka skriver:

  Tänkte också på en Swastika. Känns lite onödigt. Kanske går att lösa på något annat vis.

  Henke skriver:

  Grattis! Det där var nog den mest bisarra iakttagelsen jag hört på länge. Tycker du även Twitter låter lite oroväckande likt Hitler ?

  Peter skriver:

  Onödig ton, Henke. Jag skrev ju att det var en löjlig nitpick.

  Håller med om att det inte nödvändigtvis är tydligt nog för att oroa sig över

  Magnus Edlund skriver:

  Jag gillar det.

  Håller med om att vattendroppen kan misstas för en eldslåga.

  Karfevali skriver:

  Många saker har redan tagits upp men det jag vill trycka på är:

  Konseptet med cirklen är sjyst och jag tycker inte att den ser ut som en svastika. Småditaljer kan visserligen ändas men behåll konsepet.

  Burna ägodelar är numrerad. Kan man bara bära 10st ägodelar? om inte bör man ta bort sifrorna.

  Om man spelar karaktärsdrivet så har det (enligt min erfarenhet) en benägenhet att bli väldigt många karaktärer och relationer efter ett tag. Mitt förslag är att göra en tredje sida med extra plats för karaktärer. Denna sidna får järna innehålla en störe del för övrigt, tex antekningar mer utrustnig namn m.m.

  Ingen ruta för bild. Den tar mycket plats och jag tror att få personer värkligen ritar något i den.

  Henke skriver:

  För att visa mitt ställningstagande: Nej, ingen porträtt-ruta tack.

  I övrigt håller jag med om ett separat relationsark (som det vi hade under speltesterna).

  Jens Go Game skriver:

  Stavfel -> ödestärningar det står ödestärmningar vilket inte är rätt.

  Watson skriver:

  Snyggt måste jag säga! det mesta har väl redan sagts, men jag håller med BP om att loggan måste lyftas fram mer. Jag saknar ”blomman” vid Ligans logga (för den hör väl till loggan?).

  Christian skriver:

  @BP och Watson: Eventuellt kan man skala upp logon (alltså Svavelvinter). Det är samma logo som används på omslaget till regelboken (och samma som används på romanen). Att, som BP efterfrågar, göra något helt annat typografiskt tror jag inte är så bra (om man inte ska byta logo på regelboken).

  FL logon finns i två varianter. Skälet att vi använt den utan blomman är helt enkelt att den tar för mycket plats.

  Problemet med rollformulär är, som alltid, utrymmet. Vi sätter detta till vår ”att göra” lista och ser vad som blir bäst.

  Petter B skriver:

  Med logo här menar jag alltså ett enkelt grafiskt element från sidhuvud eller liknande. Är det snyggt kan det nog även funka iregelboken. Jag tänkte mig snarare något i ljus färg, alltså inte så dominerande som svart kontrasterande. Dock: vi pratar alltså detaljer här. Det är inget fult eller dåligt formulär.

  Swastikan såg inte jag heller först. Men nu när det pratats om den är det svårt att inte se den.

  Christian skriver:

  Ok. Då förstår jag vad du mer. Tack!

  Vi samlar alla idéer och kommentarer och testar oss fram vad som funkar bäst. Riktigt kul att så många engagerar sig i formuläret. Det har kommit upp många bra åsikter om saker som man missar när man sitter mitt uppe i produktion.

  Mäster Johan skriver:

  Något jag personligen alltid uppskattat är hjälptexter på själva rollformuläret om hur rollspersonen skapas och hur spelet ska spelas.

  Det finns alltid massor med onödiga poäng, modifikationer och fundamentala regler som både platsar på ett rollformulär samt underlättar karaktärsgenerering och spelande. Goda exempel är hjälptexterna i karaktärsgenerering i Vampire 2ed eller handlingar i Warhammer 2ed. Kanske kan ersätta / minska delar av kolumnen Viktiga bifigurer och lägga in lite matnyttig information?

  Gällande symbolerna tror jag det kan göras mer lättförståeliga. Sten mer som en klimp och vatten mer som en vattendroppe. Det var mina synpunkter just nu!

  Tomas skriver:

  Håller med om att små listor med speltips eller en regelsammanfattning är bra på ett formulär. Allt är en fråga om utrymme! Bifigurer (SLP) är viktiga i spelet, och bra att ha plats för dem på rollformuläret. Vi får klura.

  Petter B skriver:

  Ja. Håller med särskilt vad gäller symbolerna. Stenen ser ut som en näsa.

  Tor skriver:

  Jag ser hellre att karaktärsbladet inte innehåller några speltips, regler eller liknande. Tycker att karaktärsbladet bara ska innehålla karaktären och all information kring den, blir snyggare så. Skulle det behövas hade jag hellre sett speltips, regler och sånt, på ett separat papper, kanske i A5-format som man kan dela ut till spelarna. 🙂

  Peter skriver:

  Kan man inte hitta en kompromiss här – ett grundformulär på 2 sidor och ett ”utvidgat” formulär med en spelhjälps och utvidgad skuggspelssida?

  Fast det kanske är bättre som fanmade än som officiellt

  Anders Norén skriver:

  Finns det något skäl till att ni har valt att kalla rollformuläret för ”karaktärsblad”? Ni själva använder ju benämningen ”rollformulär” eller ”formulär” tämligen genomgående i inlägget…

  Tomas skriver:

  Jo, skälet är att rollperson kallas karaktär i spelet (ett val som diskuteras och förklaras här: http://www.rollspel.nu/forum/ubbthreads.php/topics/771263/2.html), och då känns karaktärsblad som en bättre term.
  I själva spelet kommer vi att vara konsekventa med detta, men kring spelbordet tror jag nog att både vi och andra spelare kommer att låta undslippa sig ett och annat ”rollformulär” också – så länge alla förstår vad som avses så gör det ju inget.

  SID 6.7 skriver:

  Snyggt och tummen upp för liggande formulär (Wastelands är mitt favoritformulär genom alla tider).

  Sedan så är en SL-skärm ett måste, i vår grupp så sköter jag alla tärningslag dolt, spelarna skall koncentrera sig på berättelsen, inte på mekaniken.

Kommentarer avstängda

Din varukorg

Summa
Kronor
Frakt och rabattkoder läggs till i kassan