Speltest: Full fart i Morwhayle!


Häromkvällen var det  premiärtest hos Fria Ligan av det kommande rollspelet Morwhayle . Vi kom igång sent, vi hade mycket att diskutera om Svavelvinter först, men sen tog det full fart. Efter 1,5 timmes spel i furiöst tempo var vi tvungna att bryta för kvällen – men då hade vi hunnit spela det mesta av äventyret Det tredje sigillet, som är ett av fem äventyr som kommer att ingå i spelet.

Att göra rollpersoner tog bokstavligen fem minuter. Spelets grundpremiss är att alla RP tillhör Morwhayles vakthundar, ett hemligt sällskap som skyddar staden mot alla hot – framförallt Magiska rådet, en skara besvärjare som tjänat de nu döde Häxmästaren och vill ta makten över staden.

Nils gjorde svärdsmästaren Tannis, en yngling från Morwhayle som övat i svärdskonst sedan barnsben men aldrig lyckats vinna sin faders gunst. Nu är fadern försvunnen. Tannis svingar svärdet Sirlithion, som glittrar av magisk kraft och skyddar honom från skada. Tannis är en ledartyp som gärna tar kommandot över gruppen.

Kosta gjorde varulven Marwrek, en plågad ung man vars flock förintats av Magiska rådet och flydde till Morwhayle för att söka skydd – och hämnd. Marwrek är en trogen kamrat som alltid vill skydda sina vänner.

RP skapas genom en serie flervalsfrågor, vilket gör processen mycket snabb. Först väljer man sin arketyp, exempelvis Svärdsmästaren, Varulven eller Besvärjaren. Varje arketyp har ett eget rollformulär, där det finns färdiga alternativ för namn, bakgrund, egenskaper, ägodelar och annat att välja mellan. Den som hellre hittar på själv kan förstås göra det, men flervalsfrågorna är mycket effektiva och därtill ett utmärkt sätt att smyga in setting. Allt man behöver veta för att göra sin RP står på rollformuläret.

Äventyret Det tredje sigillet är rälsat, men fullpackat med action så spelarna hinner ändå inte sitta och fundera över sina alternativ! Äventyret startade med en objuden gäst på tavernan Silvergrodan i Morwhayle. På 1,5 timme hann Tannis och Marwrek fajtas med horder av odöda, fly över hustaken, besöka Magiakademien, välta en staty, smyga ner i katakomberna under Morwhayle, fly från vålnader, förhandla med sigillens väktare, och befria en magiker som hängde i taket inlindad i spindelväv. Men vem är det egentligen som öppnar de magiska sigillen under Morwhayle och försöker släppa lös Häxmästarens instängda fasor? Nästa gång får vi veta…

Spelsystemet är väldigt regellätt och kräver obefintlig bokföring, men ger konkret stöd till berättande (inspirationen här kommer från moves i Apocalypse World). Systemet funkade i stort sett som avsett, och med lite tweaks här och var tror jag att vi är ganska hemma.

En kul grej är att spelarna har en gemensam pott hjältepoäng, och alla måste vara överens om när de ska användas. En liten detalj, men som stärker gruppkänslan och pressar spelarna till samarbete. En annan viktig sak är arketypernas specialförmågor: Svärdsmästaren har sitt magiska svärd, varulven har sin djurform och blir starkare och farligare ju mer skada han tar – det ledde till en kul scen där Tannis klippte till Marwrek för att ge honom styrka.

Ett lyckat speltest. Ser fram mot fortsättningen!

Kommentarer

  Mäster Johan skriver:

  Roligt! Det är svårt att sia om slutresultatet men ni har nog helt klart på rätt väg med spelet. Det är viktig poäng att spelet är enkelt med tydligt stöd för berättande. En tips, tror jag, är att ni testar spelet på några yngre förmågor, som aldrig spelat rollspel förut. Det borde ge absolut bäst idéer om hur spelet funkar.

  I huvudtaget bör nog alla spel testas av någon utanför den medskapande sfären. Godspeed!

  Tomas skriver:

  Tackar!
  Absolut blir det externa speltest, det är en nödvändighet. För Svavelvinter har de varit omfattande, och vi planerar inte mindre för Morwhayle. Och att efterlysta unga nybörjarspelare till testerna är verkligen en bra idé!

  Svante Landgraf skriver:

  Ni lär väl höra av er ordentligt när det blir dags för externt speltest — jag har en grupp som säkert kan vara intresserad.

  Tomas skriver:

  Will do! Det scenario som är klart (som vi nu testat) är tänkt som nummer fyra i minikampanjen – jag jobbar just nu på introscenario nummer ett – så fort det är klart efterlyser vi speltestare!

  Måns skriver:

  Kul!
  Nu måste jag få tummen ur och beställa boken.

  Det låter som att spelet är anpassat för kortare spelpass snarare än långa kampanjer? Stämmer det?

  Tomas skriver:

  Jo, äventyren är gjorda för att spelas på ett eller ett par spelpass. Men tanken är också att de kan spelas i följd och kroka i varandra. De fem äventyren som ska ingå bildar en minikampanj, men utan krav att man måste spela dem alla, eller ens i rätt ordning. Varje äventyr står på egna ben.

  Måns skriver:

  Coolt och något som jag själv uppskattar. Hur ser möjligheterna att byta setting ut? Utan att ha läst Morwhy…eh…hale? (det kommer att dröja innan jag lär mig stava till det 🙂 ) tänkte jag på Ensamma vargen (från de gamla solospelsböckerna) som jag tror att min egen spelgrupp lätt skulle kunna relatera till. Jag förstår att settingen är ett säljargument men hur pass intererad är den i reglerna?

  Tomas skriver:

  Arketyperna är rätt settingspecifika och skapade för att skapa rätt stämning. Men skriver man sina egna arketyper så går själva regelmotorn absolut att exportera!

  Bergting skriver:

  Lät grymt kul =). Massor med bra idéer!

  Tomas skriver:

  Japp, det var skoj! Sen ska det väl understrykas att äventyret inte är någon färdig produkt ännu, utan förstås ska finslipas och granskas så att det inte krockar med böckerna 🙂

  Svante Landgraf skriver:

  Det låter mycket spännande! Speciellt att jag associerade till Apocalypse Worlds playbook-format redan innan ni nämner det spelet. 🙂 Det bådar gott, det här.

  Petter B skriver:

  Japp. Ser ut som att FL kommer att släppa två av Sveriges bästa rollspel. De svenska rollspelens bronsålder? Guld- och silveråldern ska ju, enligt Anders Blixt, redan vara passerade.

  Mäster Johan skriver:

  Det låter som att Fria Ligan nu har mycket att leva upp till, är det verkligen hög tid att utöva sådan press?

  Kosta skriver:

  Så länge vi är nöjda med det vi gör och ni gillar det så är det väl inget problem 🙂 Antar att 2012 kommer vara året som visar det (eller inte 😉 ).

  Magnus Edlund skriver:

  Spännande som fan, detta! Skulle gärna speltesta, men det verkar inte som att jag har någon spelgrupp längre. 🙁

  Kosta skriver:

  Det finns iaf ett gäng du spelar med – så det kan ju alltid lösas 🙂

  Peter skriver:

  Utan att ha någon koll på spelvärlden (än, iaf) – är det här det där nybörjarspelet vi väntat på?

  Tomas skriver:

  Det är absolut vår ambition – inte ett spel enbart för nybörjare, men ett spel med kort startsträcka, snabba regler och utan krav att man spelat rollspel förr. Och samarbetet med Peter Bergting är en fantastisk tillgång. 🙂

  Daniel skriver:

  Jag är himla peppad på att spela detta med min 8åriga son. Personligen skulle jag gilla en ask med många komponenter och handouts. Om man riktar sig till yngre spelare är min erfarenhet att de älskar rekvisita att förhålla sig till, när ni sedan har en av världens mest stämningskapande illustratörer med så kan det bara bli bäst:)
  Kontakta mig gärna för speltest!

  Tomas skriver:

  Härligt!
  Externa speltest är ganska nära i tiden, vi kommer garanterat att höra av oss!

  Daniel skriver:

  Vad kul 🙂 Vi ska läsa boken under tiden.

  Berra skriver:

  Har nu läst hälften av Häxmästaren och tycker att det är en alldeles utmärkt bok att göra rollspel av. Jag speltestar gärna. Brukar i regel spelleda på Sveriges deltagarmässigt yngsta konvent, Sävcon utanför Umeå under alhelgona. Vore nog en bra arena för speltester.

  Tomas skriver:

  Låter perfekt! Vi hojtar till så snart det är dags för externa speltester, vilket inte ska dröja alltför länge.

Kommentarer avstängda

Din varukorg

Summa
Kronor
Frakt och rabattkoder läggs till i kassan