Kua och Monoliten växer fram


För dryga månaden sedan visste jag inte mer om planeten Kua än att det var mycket djungel där. Detsamma kan sägas om staden Monoliten, belägen på en klippmonolit som stack upp ur djungeln som en gigantisk fallos. Med de två ingångsvärdena och texten i Coriolis regelbok, stämde jag och Nisse träff med Lilja för att diskutera koncept och plan för Kua och Monoliten på en krog på Söder.

Det var en givande kväll, men det mesta av snacket kom att handla om Ikonernas Nåd och andra centrala koncept i Coriolisuniversat som Mörkret mellan stjärnorna. En hel del blev sagt om Monoliten och Zenits Hegemoni, den fraktion som har sitt huvudsäte där.

Därför är det extra roligt att skriva på en kommande Fenixartikel, Kua och Monoliten, där det för en vecka sen bara fanns en ram och en massa stödord. Jag har fått tips av en av mina kollegor i Fria ligan om att använda programmet Scrivener. Ett program som är skräddarsytt för att skriva rollspelsprodukter, eller egentligen litteratur. Med Scrivener och en ram så har skrivandet tagit fart och inspirationen med den.

Kua har blivit mycket mer än bara djungel. Från Monolitens ED-fält-inneslutna esplanader på tre kilometers höjd, där rika zeniter bokstavligen är ”on-top-of-the-world” till att slummens ruckel i konglomeraten där legofolk samsas med ekilbri. Från ljusa rymdhamnar där nästa ballistiska skyttel går om trettio minuter till att glida fram till tuggandet av en förbränningsmotor – på en flodpråm – omgärdad av bortglömda industriöar, övertagna av djungel och apor. Från hegemonisternas dividerande om det rätta blodet till sogoiens självvalda askes. Allt det finns på Kua och mycket mer därtill.

Och jag har inte ens kommit halvvägs i skrivandet.

Kommentarer

  Kristoffer skriver:

  Fan vad du skriver bra Kosta!
  Grymt jobbat av Fria Ligan!

  Mats skriver:

  Schysst! Inspirerande!

  Petter skriver:

  Helt klart spännande. Man vill veta mer!

  Kosta skriver:

  Jag tror som ni att det blir bra – säkert inte tillräckligt för alla, men det är svårt att få in en planet/hel värld på 16 sidor. Nu har jag lämnat över mycket till Nisse i skrivandet och finslipandet – medan jag avslutar grejer om djungeln och platser på Kua.

  Daflum skriver:

  Mycket spännande i alla fall. Av ren personlig nyfikenhet undrar jag vad som bestämdes om Monoliten? fanns den där innan eller byggdes den av Zenits hegenomi? Jag själv diggar nog mest det förstnämnda men är ändå nyfiken hur resonemanget gick. Tror Kua kan bli en riktig cool värld att hitta på saker med. Gillar korsningen av enorma städer, plantager, fornruiner och nomadfolk. Något för alla helt enkelt.

  Kosta skriver:

  Hmm, det har alltid varit en monolit som fanns när folket anlände till Kua – i mina ögon och andras som hade mer bakgrundsinfo – och så är det nu 🙂

  Jonatan skriver:

  Viktigt att se att ni håller liv i Coriolis. Särskilt nu när Riotminds beslutat sig för att lägga ner.

  Kosta skriver:

  Det kommer vi att göra både Coriolis och Svavelvinter.

  offer skriver:

  Jag kan inte låta bli att tänka på spearpoint från Alastair Reynolds bok terminal world när jag föreställer mig monoliten.
  Vet inte riktigt varför.

  Marcus skriver:

  Kan knappt vänta att få veta fraktionernas påverkan, vilka organisationer som styr vad, hur det högteknologiska samhället fungerar i symbios (eller inte fungerar) med varandra. Alla omgivningar låter utmärkta, må jag säga.
  Kommer det finnas hyperteknologiska stora städer där också? (Tanken flyter väl närmast till det utkommande Deus Ex-spelet där tvålagers-städer förekommer).
  Bah! Jag kan knappt skriva något utan att bli klåfingrig, nyfiken och frågvis!

  Kör på Kosta!

  Kosta skriver:

  @Marcus
  Jag vet inte om du får alla svar du önskar (artikeln är skickad till Fenix för knappa veckan sen), men jag kan säga att vi bygger ut med mer data efter hand 🙂

  Vet inget om Deus Ex, men vår vision, där skärpan klart varierar, av Konglomeratens delstäder och industriöar är att det är en blandning av (för att ta bilder från vår värld), kåkstäder, favelas, miljonprojekt, skrytbyggen (Mitterandbiblioteket eller en Saudisk inomhusarkad med gigantiska mosaiktakfönster kan jag se framför mig), flygplanshangarer, hongkong/kineskiska bostadkomplex, halvfärdiga tre till fyravångingshus a la Beirut, palats med fantastiska trädgårdar mitt i allt, spetsiga torn, mosaik, glas, träormanent, stenläggningar. Allt omgärdat av grönskande djungel och segt flytande bruna floder. 100% luftfuktighet och monsunregn varje eftermiddag och den oskarpa visionen är färdig.

  Av de städer jag besökt finns Trivandrum med som en stark inspiration.

  Monoliten – ja, det är en annan sak det…

Kommentarer avstängda

Din varukorg

Summa
Kronor
Frakt och rabattkoder läggs till i kassan