Kartor i rollspel


Vi på Fria Ligan håller som bäst på och planerar kartor för diverse kommande produkter. För någon vecka sedan hade vi ett möte med projektgruppen för Svavelvinter och då var ämnet kartor en stor fråga på agendan. I mina dagar som ung rollspelare var jag barnsligt förtjust i stora komplexa kartor i flera våningar och ledder,  men med åren har denna fascination avtagit, i alla fall när det gäller SL-specifika kartor.

Min fascination för kartor dock fortfarande stor… Så länge de tillför något för spelet. Enligt min mening ska en rollspelsprodukts kartor, till stor del, fungera i spel. En karta över Trakoriska riket ska kännas sliten och otillförlitlig och en sprängskiss över en rymdbas på Surha ska kännas digital och futuristisk. Målet är att spelarna ska sitta och fundera på vilken väg som är minst tidskrävande, var det bästa stället för ett överfall är eller vad dödskallen på den avlägsna ön innebär. Spelar man ”Story now” kan kartorna till och med fungera som äventyrsfrön för spelarna. Något i stil med: ”Söder om Utby vid den stora eken är min gamla far begravd. Jag vill minnas att han blev begravd med den magiska nyckeln runt halsen”.

Från och med juni kommer jag och den eminente Tobias Tranell jobba med kartorna till Svavelvinter. Vi har ”krattat” nätet på kartor från medeltiden och renässansen för att hitta rätt stämning i stilen på kartorna till Svavelvinter. Lägger upp en bild som exempel (Observera att namnen på städer och geografiska platser är arbetsnamn).

Har du idéer om hur kartorna till Svavelvinter och Coriolis ska se ut? Gå in  Fria Ligans forum och ladda upp eller skriv ner dina förslag på hur en karta ska se ut. Här för Trakorien och här för Coriolis.

Kommentarer

  Henke skriver:

  Underbart smakprov på Paratorna-kartan. Hoppas tanken är att man kan införskaffa kartan (format större) separat och inte behöver nöja sig med den kartstorlek som får plats i regelboken (gärna A0 eller A1).

  Henke skriver:

  Ser förresten att Okruzande inte finns med på kartan. Kan ön måhända införlivats i Tricilve? 🙂

  Zapp skriver:

  Så länge kartarbetet får tid och resurser och blir såhär snygga har jag inga specifika synpunkter på deras utformning. Det viktiga är att kartor får den centrala roll i rollspelsprodukterna de måste ha!

  Christian skriver:

  @ Henke: Jag har lite dålig koll men jag tror att Okruzande är en ganska liten ö så den hamnar typ bakom stadsikonen för Tricilve.

  @ Zapp: Enligt vår vision är att det grafiska är en viktig del i produktionen. För oss är alla delar (text, grafik, illustrationer och kartor) nästan lika viktiga. För mig personligen är den grafiska delen mycket viktig (Kosta, Tomas, Lilja och Nisse har benkoll på regler och världstexter). När det gäller Svavelvinter specifikt så är målet att produkten ska ha en alldeles speciell känsla. En känsla som sakta men säkert börjar växa fram!

Kommentarer avstängda

Din varukorg

Summa
Kronor
Frakt och rabattkoder läggs till i kassan