Svavelvinter: regelmakarens noteringar


Att skriva rollspelsregler känns ibland lite som ett sisyfosarbete – fast ett förbaskat kul sådant! När man tror att man nästan är klar så dyker något litet tankefrö upp, från eget speltest eller andras, intryck från andra spel eller bara en liten idé som kryper in i skallen från ingenstans.
Först kan man vifta bort tanken, kanske bara putsa en formulering, men ofta växer idén och till slut bara måste man skrota ett antal sidor regeltext och skriva om. Inte för att det gamla var direkt dåligt eller buggigt – utan bara för att den nya idén känns lite bättre, lite coolare.
Under arbetet med Svavelvinterspelet har det hänt otaliga gånger. Reglernas grundstomme känns stabil och har egentligen inte ändrats det senaste året, men i de olika subsystemen sker ändringar hela tiden.
Just nu får det som i spelet kallas förmågor en rejäl omgång. Målet är att balansera förmågorna bättre mot varandra och stärka incitamenten för spelarna att öka sin nivå i dem. Här ett litet smakprov ur senaste regelutkast – det gäller förmågan Artisteri:

 

Artisteri
Du är en begåvad gycklare, bard, skådespelare eller konstnär – eller en allkonstnär med många strängar på din lyra. Du väljer själv din inriktning.
Användning: Det vanligaste sättet att använda Artisteri är i retoriska konflikter. När du använder dina konster för att manipulera någon slår du för Vattnets blod och satsar ödestärningar upp till nivån. När du väljer dina fem ägodelar är det klokt att välja något föremål som kan användas som hjälpmedel – till exempel en luta, en mandolin, en pensel, en diktsamling, ett par dansskor, en skådespelarmask eller liknande.
Expertiser: För varje nivå i Artisteri får du välja en av dessa expertiser.
*Trollbinda: Du kan konsten att fullkomligt trollbinda en publik. Slå ett dådslag för Vattnets blod och minst en ödestärning. Alla som ser framträdandet måste slå för Vattnets blod mot ditt dådslag. De som förlorar slaget kan inte göra annat än att stå och gapa i förundran så länge det pågår, och räknas under tiden som försvarslösa.
*Akrobatik: Du har god kroppskontroll och kan uppträda som akrobat. Ödestärningar får satsas på våghalsiga manövrer som hopp och klättring. Expertisen kan också användas till försvar mot attacker både i närkamp och på avstånd. Eldens blod används.
*Helande toner: Du kan sjunga eller spela musik så vacker att skadade läker sina sår. Du satsar minst en ödestärning och slår ett dådslag för Vattnets blod. Slaget ersätter läkeslaget denna scen för alla inom kort avstånd.
*Gatuartist: Alla karaktärer kan bruka sina förmågor till för att få inkomst, men du kan ta det ett steg längre och betala direkt för varor och tjänster med ett uppträdande. Vid inköpet får du slå ett dådslag för förmågan i stället för din rikedomsnivå. Slå för Vattnets blod och minst en ödestärning.
*Förklädnad: Du kan förställa din röst och ditt manér och förändra sitt utseende för att dölja din identitet – eller anta en annan persons. När förklädnaden sätts på prov satsar du minst en ödestärning och slår ett konfliktslag för Vattnets blod mot din motståndare. Om du förlorar slaget blir du avslöjad.

Din varukorg

Summa
Kronor
Frakt och rabattkoder läggs till i kassan