Ligan smider planer


I torsdags möttes Fria Ligan upp för att planera, diskutera och fabulera om pågående och framtida projekt. Agendan var fullspäckad och vi var trötta, men nöjda ligamedlemmar som stapplade hemåt i den väl kyliga vårkvällen efter fyra timmar av intensiva diskussioner. Den senaste tiden har allt gått ganska fort och nu var det dags att hinna ikapp verkligheten och se till att Fria Ligans spelmakande maskineri ångar på i full fart framöver.

Ansvarsområden, ekonomi, externa kontakter, frilansare och tryckkostnader var några av frågorna som avhandlades mellan pizzatuggorna. Våra nya flaggskepp – Coriolis och Svavelvinter – fick naturligtvis en hel del uppmärksamhet under kvällen, men även andra och mindre projekt diskuterades. När dammet lagt sig och Ligan enats om en plan stod två saker klara; det är mer jobb än man kan tro att starta upp ett nytt spelförlag. Och: vi är extremt peppade på att göra det allra bästa vi kan. För det går inte att komma ifrån att vi har ganska ambitiösa mål med vår verksamhet och samtidigt är det en väldigt liten nischmarknad som vi ger oss in i. Ekonomiska resurser måste vägas mot utopiska visioner och det är inte alltid enkla ekvationer att lösa.

Det kommer nog inte som en överraskning att Svavelvinter och Ikonernas Nåd: Emmisarien som försvann står högt upp på agendan. Vi fortsätter arbetet med båda och kommer att jobba stenhårt för att få ut dessa efterlängtade böcker så fort vi bara kan, utan att spara in på kvalitet. Mindre släpp prioriterades och en del knepiga beslut fattades men i slutändan var vi alla riktigt nöjda med planen för 2011. Närmast i tid ligger flera kortare Coriolismoduler som kommer att släppas både digitalt och som print-on-demand-produkt via utmärkta Publit. Mer om det kommer här på bloggen inom en snar framtid. Nu kör vi!

Kommentarer

  Guendolin skriver:

  Forsätt att jobba. Det kommer bli svårt men förmodligen värt det att ta efter Järnringen. Man kommer ju inte ifrån att ni ”ärver” mycket utav dem men jag hoppas att ni kommer att göra ert egna namn så småningom. Jag kommer stödja er fullt ut! Behöver ni en spelledare på något konvent eller så så finns jag (oftast) till hands!

  Daflum skriver:

  Å andra sidan kan man diskutera om det bara är ett ärvande. Tror jag satte mig ner och räknade för ett tag sen att kosta och Fria Ligan har skrivit mer Coriolis än JFAB(om man räknar Mahanjis väktare som en produktion av kosta) gjort rent sidmässigt.

  Gissar på att det kommer vara ett väldigt produktivt år med tanke på allt som är över halvfärdigt samt att ni håller ångan uppe. Nu väntas det ivrigt även om jag kallt räknar med att huvudprodukten för mig(ESF) kommer någon gång i september. Om det är pessimism eller optimism får tiden visa.

  Kosta skriver:

  Som ni säger vi får en del i bagaget, men vi har total frihet i princip 😉

  Jag har räknat på det också (@daflum) och undantaget Regelboken så stämmer det du säger (för det är jag som skrev MV och ingen annan). Som tur är vet vi också att Järnringarna stått 100% bakom det vi gjorde innan vi öppnade Fria Ligan officiellt.

  Mats skriver:

  Grymt kul att se hur det börjar rulla igång. Fria Ligan är nog den bästa nyheten för rollspelssverige under de senaste åren, så jag önskar er all lycka!

  daflum skriver:

  Räkna en gång till. Ni har skrivit mer även om man räknar in regelboken;)

  Se till bara att inte bränna ut er och fråga ofta om hjälp och leta frilansare. Kamske höra med energiknippen som Åsa Roos eller andra?

  Krille skriver:

  Kul att se att allting flyter på! Tänkte lite på biten om att även de kortare modulerna kommer dyka upp som print-on-demand. Kommer även det som ni redan gett ut på Horisontens Ände att bli tillgängligt så småningom?

  Kosta skriver:

  @Krille

  HÄ-material och de äventyr som väntas där är först ut. Sen andra äventyr som antagligen också är väntade.

  Petter skriver:

  Ser fram emot era släpp! Särskilt Svavelvinter RPG, som jag tror blir nåt i hästväg.

  Se till att inte bränna ut er bara. Lätt att ta på sig för mycket.

  Jag tycker förresten att det blir lite orättvist att jämföra Fria Ligan med Järnringen. Inte för att Ligan skulle göra sämre grejer (jag tror att det blir tvärtom), utan för att marknaden idag ser så annorlunda ut än vad den gjorde 2003. Det är nästan omöjligt att kränga feta inbundna produkter idag.

  Zapp skriver:

  Sidantalsmässigt har ni ju mestadels ärvt regler.

  Men det tycker jag inte ni ska hänga upp er vid.

  Jag tror ju nämligen Coriolis regler passar Fria Ligans visioner hyfsat dåligt. Eller dåligt och dåligt – de är iallafall inte en klockrent äktenskap med de tankar kring äventyr och scenariokonstruktion (inklusive V0 och Svavelvinterrollspelet) och hela inriktningen på rollspel.nu’s forumdiskussioner (så som iallafall jag snappat upp dem).

  Och i det sammanhanget är det ju viktigt att ”arvet” inte visar sig bli en kvarnsten runt halsen.

  Det sanna arvet är ju istället Coriolis inspirerande kampanjvärld; bilderna, beskrivningarna, själva grundidén med ”öken i rymden”. Det kanske känns som att man utnyttjar arvet dåligt om man städar undan huvuddelen av de ärvda sidorna, men det kan också innebära en kreativ frigörelse som kanske gynnar Fria Ligan mångfalt i längden?

  Kosta skriver:

  @Petter – Vi har iaf inte gåt på den första niten, att ha en gigantisk lanseringsplan, el den andra niten, att ha en öppen lanseringsplan. Efter diskussionerna förra veckan så är den ehlt klart modest, undantaget de två slagskeppen Svavelvinter Rollspelet och ESF.

  @Zapp – Ja, reglerna behöver en del errata el ersättningar, men det är inget vi kommer göra innan Regelboken är slutsåld. Story Now-regler som liknar dem i Svavelvinter kan komma innan dess (beroende på hur snabbt den säljer). Men årets tema är att komma igång, få ingång vår ekonomiska plan och göra äventyr och världsdata (inbyggt i äventyren).

  Zapp skriver:

  @Kosta – kanske är jag otydlig, men jag frågar inte ”om och när kommer errata el ersättningar”. Om något vill jag lyfta upp frågan om ni alls ska göra ”errata el ersättningar”!

  Om ni ska göra regler som liknar dem i Svavelvinter så bör ni givetvis göra dem först. Ju mer material ni publicerar som använder Järnringens Coriolisregler, desto svårare blir det ju att senare göra sig av med dessa regler.

  Faktum är att min poäng är: att just nu (med väldigt lite material alls om man bortser från Fenix) finns ett ”window of opportunity” att skrota Coriolis nuvarande regler. När Ikonernas Nåd väl rullar igång stängs detta fönster. Då vill det till att ni är beredda att omhulda Coriolis regler (inklusive att planera för en större översyn av typ v2).

  Reglerna är en svaghet i Corioliskonceptet, men frågan är om er (brist på) entusiasm inför dem inte är en större svaghet?

  Som sagt, det är möjligt att ni alla fattat min poäng redan, och att detta inlägg (som beror på att era svar varit såpass korthuggna att iallafall inte jag kunnat se att min poäng uppfattats klart och tydligt) är överflödigt… Det kan också vara så att jag är helt fel ute och att ni älskar och brinner för Coriolisreglerna – isåfall vore det härligt om ni kunde säga detta rätt ut 🙂

  Tomas skriver:

  @Zapp: Du har en poäng, ingen tvekan om det. Men det är inte aktuellt i nuläget att byta ut Coriolis hela regelsystem. Orsakerna är flera:

  *Vi har begränsat med tid och pengar. Vi prioriterar nu att ge ut Svavelvinterspelet och Ikonernas Nåd, plus massor av annat scenariomaterial till Coriolis.

  *Regelverket är inte dåligt. Det har en del luckor och glapp, det medges, men Coriolis spelas redan ute i stugorna och det verkar gå alldeles utmärkt. Vi kommer att ge ut en errata, och kompletterande regler om särskilda områden kan släppas som del av kommande moduler.

  *Det finns fortfarande Coriolisregelböcker på marknaden. Innan de är slut är det helt enkelt inte ekonomiskt rimligt att ge ut en ny regelbok. Men därefter är det absolut en möjlighet!

  *Det stämmer att Coriolis regler skiljer sig en hel del från Svavelvinter och V0, men jag tycker inte att det är ett stort problem. Tvärtom kan det vara bra att inte likrikta spelen alltför mycket.

  *För den som vill ha en lite mindre detaljrikt och mer berättelsefokuserat spelsystem till Coriolis så kommer vi att släppa ett alternativt regelsystem, med grunden i V0. Så kan varje spelgrupp välja det regelverk som bäst passar dess spelstil. Jag tänker mig att senare Coriolismoduler kan ha dubbla uppsättningar stats. Att konvertera existerande moduler kommer inte att bli svårt.

  Petter skriver:

  En intressant tanke är att V0 och Svavelvinter RGP nog kommer att bli ganska tongivande för svenska rollspel de kommande åren. När rollspelskakan krymper blir indiespelen proportionellt större.

  Zapp skriver:

  Äntligen ett relevant (och bra) svar! 😉

  Tack och lycka till!

  Kosta skriver:

  @Zapp:

  Missuppfattade dig där ovan – men för min del har jag ingen svårighet att se en regelbok v2, efter de premisser som Tomas tar upp, med buggfixar, nya saker men samma grundmekanik.

  SV reglerna och det vi speltestat av V-Coriolis är inte på samma sorts detaljnivå som tex stridssystemet i nuvarande Coriolis (i form av val, exempelvis).

  Koncept som utarbetats till SV, tänker mest på Skuggspelet, skulle kunna modifieras till Coriolis – ”Fraktionsspelet” i både VCor och Coriolis klassiska regler (vet itne riktigt vad jag ska kalla dem, ”grundregler” blir ju lite fel).

  Jag är mkt för korthuggna svar 😉

  Zapp skriver:

  ”Jag är mkt för korthuggna svar”

  Helt okej, men som sagt, jag undrade alltså specifikt om du tycker om Coriolisreglerna tillräckligt mycket för att du ska vilja bygga Fria Ligans Coriolisprojekt på dem.

  (För övrigt har du fortfarande inte sagt vad du tycker utan istället fortsätter svara på frågor jag inte ställt – du har inte funderat på att bli politiker, Kosta? 😉 )

  Zapp skriver:

  (Notera att jag redan fått ett svar jag är nöjd med, så förhoppningsvis tar du ovanstående som den skämtsamma armbåge i sidan det är menat som)

  Zapp

  Kosta skriver:

  Bli politiker? Och va hatad av alla – nä, tack 😉

  Ja vad tycker jag – just ikväll tycker jag att vi måste styra upp rymdstrid. Ett sant politiskt svar 😉

  D-man skriver:

  Kul att ni har så mycket på gång med Coriolis!

  Men en fråga från en gammal Mutant-räv som jag själv…Kommer ni att ta med er material från gamla forumet till det nya? Jag tänker framför allt på Mutant-delen. Skulle ni kunna få mer er de gamla trådarna som en ”read-only”-forumklon? Det ligger egentligen utanför ert ”scope” eftersom det inte är Coriolis. Men jag tror många gamla Järnringen-anhängare, inkl jag själv, skulle bli mycket glada om Mutant-material kan bevaras och få ett liv post-Järnringen. Det skulle nog också få en positiv dragningskraft till FL-forumet, vilket antagligen skulle gynna aktiviteten där generellt.

  Tomas skriver:

  Vi instämmer, och hoppas också att Järnringens MUA-forum kan bevaras. Vi för en diskussion om saken, och återkommer så fort vi har något nytt att berätta.

Kommentarer avstängda

Din varukorg

Summa
Kronor
Frakt och rabattkoder läggs till i kassan