Spela Coriolis pulpigt


När vi för dryga två år sen började fundera på det som kom att gå under namnet ”Pdf-projektet”, pratade vi en hel del om den stämning vi gillade eller ville få fram i Coriolis. Vad vi var ute efter var flera olika teman, som ”sense-of-wonder”, mystik och gamla artefakter. Pdf-projektet övergick i det som blev nätsajten Horisontens ände och där blev det tydligare att mycket av det som eftersträvades skulle kunna kallas pulpigt.

På den tiden, och till viss del idag, visste jag inte riktigt vad ”pulpigt” är. Skulle jag bli tvungen att förklara det, handlar det om den stil som fanns i äventyrsfilmer på 80-talet. Indiana Jones dyker upp som en stark referens. Så det pulpiga jag vill ha är en sorts mustighet med lika ingredienser mystik, fart, arkeologi och den upptäckarlust eller förundrans om bara rymden kan bjuda på.

Jag personligen ser även ett visst samband med sword and sorcery-genren.  Senaste året har jag spelat en hel del Barbarians of Lemuria med äventyrssviten The Spidergod’s Bride. Jag tror att mycket av den stämning som presenteras där kan användas i Coriolis och i synnerhet i Gränsrymden. Till och med äventyren skulle direkt kunna göras om till Coriolis. Tänk er ”Bioskulptörens skalpell” (The Necromancer’s Knife), ”Ikonernas brud” (The Spidergod’s Bride) eller varför inte ”Markattornas staty” (Eidolon of the Ape).

Tänk på det när ni ger er av till Gränsrymden och Gråterskans sektor, den allra mustigaste av systemets alla hörn.

Kommentarer

  coffinshaker skriver:

  Jag kan inte annat att hålla med dig Kosta. För att hänvisa till mitt scenario Iskallt Inferno är det mycket 80-tals referenser som lyser igenom. Detta är givetvis meningen, ”troperna” skall märkas utan att bli stereotyper. Äventyrsfilmer från 80-talet är en god grund för scenariouppbyggnad, eftersom de är så ”svartvita” och enkla i sitt narrativ. Ett varningens finger bör emellertid höjas, även om 80-tals rullarna är tacksamma att använda är de, i synnerhet Indiana Jones, mästare på att förmedla ett speciellt sorts genusperspektiv och även ett kolonialt sådant, men undviker man dessa dramaturgiska ”fällor” går det ofta väldigt bra att adaptera sådana berättelser till Coriolis.
  (Givetvis finns det 80-tals rullar med starka kvinnliga karaktärer se exempelvis Aliens)

  Kosta skriver:

  Ska bli spännande att se om folk känner igen referenserna i Iskallt Inferno.

  Kosta skriver:

  Jo, jag vet, fick den högt upp på min sökning också 🙂 Men jag menade att jag egentligen inte visste så noga vad det var när jag trodde att vi spelade pulpigt – det var mer en känsla av att det var mustigt och spännande, typ.

  Badmojo skriver:

  Sen till festen, men håller med om att BoL + pulp lämpar sig ypperligt till Coriolis. Kört tre scenarios på tre kvällar med ett minimum av förberedelser jämfört the olden days. Går det månne att trixa loss en officiell konverteringslicens till Cor från Beyond Belief?

  Kosta skriver:

  Jag vet ärligt talat inte – vi kommer väl inte att satsa på det utan göra en egen regelrevison/konvertering av de nuvarande reglerna. Men de kommer bli super! 🙂

Kommentarer avstängda

Din varukorg

Summa
Kronor
Frakt och rabattkoder läggs till i kassan